ELEKTROMOS INFRASUGÁRZÓ HŐPANEL MŰSZAKI LEÍRÁSA

Energiatakarékos, 95-97%-os fűtési hatásfok! A hagyományos elektromos fűtésekkel szemben az infrapanelekkel elért megtakarítás 30%, átmeneti időszakban 60% is lehet! Karbantartást nem igényel, élettartama korlátlan! Az ismert elektromos fűtőtestekhez viszonyítva a teljesítményigény 30-60%-kal kevesebb. Nincs helyigénye, a fűtőlapok a mennyezeten vannak elhelyezve, de lehetnek az oldalfalon is. Automatikával szerelve, a helyiségek egymástól függetlenül szabályozhatók a beállított hőmérsékletnek megfelelően, 0,3C°-on belül. Szerelése tiszta és gyors, 1-2 nap alatt megszerelhető a lakás mindenféle megbontása nélkül. Az infrafűtés esetén nem képződik jelentős légmozgás, ezért üzemeltetése viszonylag pormentes, nem vált ki vegyi reakciókat és toxikus kipárolgásokat. Különösen indokolt a használata allergiás betegségben szenvedő személyeknél. Éghető anyagra is szerelhető, állmennyezetbe is beépíthető. Az infrapanel egy tábla alakú fűtőtest olyan kialakítással, hogy a fűtő oldalán az energia áramlás maximális, ellenkező irányban pedig minimális. Ez a működő oldalra ragasztott kerámia-szemcsékkel és a passzív oldalon lévő alufólia bevonatú minőségi hőszigetelés segítségével érhető el. A jól megformált keret kielégíti a termékkel szemben támasztott esztétikai elvárásokat, elősegíti a rögzítést és biztosítja a termék hő- és elektromos szigetelési tulajdonságait. A működő felülete lehet többféle színű és alakú, a megrendelő igénye szerint. Az infrafűtés az elektromos energiát alakítja hővé, amely egyenletesen van elosztva a helyiség légterében. A kerámiakristályok 7-10 ľm hullámhosszú sugárzással maximalizálják a hőleadást az egész felületen a környező térség felé. Ez éppen az a fajtája a hőnek, amellyel a nap melegíti Földünket és minden élőlény 99%-ban szívja magába. Ellentétben az ultraibolya sugárzással, amely éget és a mikrohullámú sugárzással, amelyet a mikrosütőkben alkalmaznak, az infrapanel sugárzása hosszúhullámú (infravörös). Ez a fajtája a hőnek fontosabb az élőlények számára, mint a levegő hője. Kedvezően hat az ember pszichikumára, főleg idős embereknél, gyermekeknél, újszülötteknél és a mozgásukban korlátozott embereknél, mint a diákok, betegek, bolti pénztárosok stb. Asztmás, reumatikus megbetegedéseknél a legmegfelelőbb fűtési mód. AZ INFRAPANELEK HASZNÁLATÁNAK AZ EGÉSZSÉGRE NINCS NEGATÍV HATÁSA, ELLENKEZŐLEG, JAVÍTJA A KÖZÉRZETET.

Miként takarékoskodik az infrafűtés az energiával?

Az infrapanelekből kiáramló infravörös sugarak és a faltól, bútortól stb. való visszaverődésük kellemes hőérzetet biztosítanak a klasszikus fűtési módoknál kellemesnek ítélt hőmérsékletnél 2-4 C°-kal alacsonyabb hömérsékleten is. Ezzel csökken a hőveszteség a helyiségben. A vakolat felmelegszik és hőfüggöny alakul ki. Az infrapanel által sugárzott hő nem szökik ki az ablakon, így további megtakarítás keletkezik. Az egyes panelek alacsony teljesítménye és ezek egyenletes elosztása a helyiségben lehetővé teszi, hogy a hagyományos fűtéshez képest a beépített teljesítmény 80%-ra csökkenjen. A max. teljesítmény gyors elérése (felfutási idő 30-40 perc) lehetővé teszi alacsonyabb hőmérsékleten a minőségi szabályozást. Az infrapanelekkel elért megtakarítás 30%, átmeneti időszakban 60% is lehet! Helyi fűtéssel pl. pénztárakban, irodákban a személy hátára, lábára irányítva a paneleket, az energia-megtakarítás lényegesen magasabb. A fűtőlapokkal, a hőmérséklet-különbség a mennyezet és a padló között csak 2 C°, a hagyományos fűtési módnál 8C°. A fűtőlap típusának kiválasztása és mennyiségének meghatározása:

1. Hőtechnikai veszteségszámításokat kell végezni az egyes helyiségekben.
2. A veszteségszámítások alapján felállítani a beépített teljesítményt a hagyományos 80%-ra.
3. Ki kell választani a panel típusát a méretsorból a helyiség magassága szerint:
– a maximális teljesítményűeket 3 m magasság felett,
– a közepes teljesítményűeket 2,5- 3 m magasságban,
– az alacsony teljesítményűeket 2,5 m alatt kell szerelni.
4. A panelok száma = beépített teljesítmény / a választott panel névleges teljesítménye.
Azokban a helyiségekben, amelyekben a hőveszteség 0,8-1 W/m3K, 1KW beépített teljesítmény a következő térfogatokat fűti be:
– 50 m3 ; +18 C° levegőhőmérséklethez (gyártó csarnokok, vendéglátó helyiségek),
– 40 m3 ; +20-22 C° levegőhőmérséklethez (irodák, lakások)
– 30-35 m3 ; +22-25 C° levegőhőmérséklethez (lakások, gyerekszobák)

A szerelés műszaki feltételei: Az infrapanel beszerelése egyszerű és könnyű. Mennyezethez vagy falhoz rögzíthető négy csavarral a keretben előkészített nyílásokon keresztül. Az elektromos hálózathoz sorkapcsokon keresztül kapcsolódik, amelyek a keret oldalán lévő fedél alatt helyezkednek el, a vezetékek a keret hátulján lévő nyíláson keresztül vezetnek ide. Az infrapaneleket a mennyezeten egyenletesen kell elhe-lyezni. A szerelést csak szakképzett szerelő végezheti.

HASZNÁLAT CÉLJA: Az infrafűtőtest – mint hőenergiaforrás – helyiségek, csarnokok, és egyéb térségek teljes vagy kiegészítő jellegű villamosenergiával való kifűtésére szolgál.Különösen alkalmas, csekély helyigénye és alacsony felületi hőmérséklete miatt, kisebb helyiségek temperálására. /pl. újságos pavilonok, pénztáros fülkék, fürdők, WC-k, stb./ Dekorációs vagy egyedi panel formájában is használható, mint helyi melegítő.

MŰKÖDÉSI LEÍRÁS: Az infrafűtőtest villamosenergiát alakít át 7-10 ľm hullámhosszúságú infravörös sugárzássá, mely teljes felületével sugároz a környező térségben. Azinfravörös sugárzás nem a helység levegőjét, hanem a személyeket és a tárgyakat melegíti és majd ezektől a felmelegített tárgyaktól melegszik a levegő. Így kellemes hőhatás érzékelhető a levegő alacsonyabb hőmérséklete esetén is. Az infravörös sugárzás nem szökik el az ablakon. A fűtőlapokkal minimum 30%-os energiamegtakarítás érhető el a hagyományos fűtéssel szemben.

A TERMÉK LEÍRÁSA: Az infrafűtőtest téglalap ill. négyzet alakú. A fűtendő helyiség mennyezetére szerelendő a keret négy csavarral való rögzítésével. A villamoshálózatra stabilan beépített elosztókkal csatlakoztatható, világítótestek használatára alkalmas kapcsolóval. A keret egyik felén található a müszaki adatokat tartalmazó címke és a levehető fedélke. Alatta az üreges keret nyílásában van elhelyezve a kapcsolótábla /2.5 Cu,Al/. A villamosenergia-hálózat stabil elosztójából erre csatlakozik a bevezető kábel. Az elosztóból bevezetett kábel részére a keret hátoldalán 10×20 mm-es nyílás van kialakítva. A termék normál környezethez lett szerkezetileg kialakítva, a Magyar Szabvány előírásinak megfelelően: MSZ 169-1:1985 MSZ 1:1993. Az elektromos szerelést szakembernek kell végeznie. A termék szerkezetileg javíthatatlan, mert amennyiben a működő oldalt nem éri mechanikus károsodás, ÉLETTARTAMA KORLÁTLAN!

A BERENDEZÉS HASZNÁLATA: A berendezés használata nagyon egyszerű. Elektromos, világítás kapcsolására alkalmas, kétsarkú kapcsolóval is működtethető. Egy kapcsolóra több fűtőtest is köthető, annak megengedett áramterhelésétől függően. A megfelelő hőszabályozás érdekében, termosztáttal szereljük fel, több fűtőlap alkalmazása esetén többcsatornás fűtésszabályozókat alkalmazhatunk, a fűtendő helyiségek számától és nagyságától függően. A berendezés maximális teljesítményre való felfutási ideje kb.30 perc. A termék az üzemelés alatt semmiféle felügyeletet nem igényel. Kikapcsolt állapotban száraz ronggyal óvatosan letörölhető a termék kerete, a fűtőfelület nem tisztítható, de nem is igényel karbantartást. A fűtőlap annyira biztonságos, hogy működés alatt a fűtőfelülethez is hozzá lehet érni rövid időre. A fűtőtest maximális hatásának elérésének érdekében fontos úgy elhelyezni, hogy a személyek által leggyakrabban használt terület lehetőleg merőlegesen a fűtőtest alatt legyen.

MEEI által bevizsgált fűtőlapcsalád. A minősítő irat száma: C0081H016